Samorządowe Przedszkole nr 46 w Krakowie

Jadłospis

 

 

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

22 04 2024

- chleb mieszany z masłem

- kiełbasa żywiecka sucha

- pomidor

- kawa inka zbożowa z mlekiem

(mąka pszenna, mąka żytnia, masło) 390 kcal

- zupa ogórkowa z ryżem

- jajko sadzone

- ziemniaki

- marchewka na ciepło

- kompot owocowy

(mąka,   jajka, seler, śmietana 12%) 554 kcal

 - drożdżówka z serem

- mandarynka

(mąka pszenna, masło, jajka,  ser twaróg) 180 kcal

Wtorek

23 04 2024

 

-pieczywo z masłem

- stół szwedzki

- pasta z łososia i serka

- szynka wieprzowa

- papryka

- ogórek zielony

- herbata z cytryną

(mleko, mąka pszenna , żytnia, ryba,  masło, ser twaróg, płatki owsiane) 386 kcal

-  rosół z makaronem

- mięso mielone

- ziemniaki

- bukiet z warzyw z bułeczką i masełkiem

- kompot owocowy

( seler, mąka pszenna, jajka, masło )  541 kcal

 

- kaszka manna na mleku

- mix owoców suszonych (mleko, kasza manna) 242 kcal

 

Środa

24 04 2024

- bułeczka razowa z masłem

- serek waniliowy

- sos truskawkowy

- herbata z cytryną

(mąka pszenna,  mąka żytnia, masło, ser twaróg)338 kcal

- zupa selerowa krem z groszkiem ptysiowym

- schab w sosie własnym

- kasza jęczmienna

- mix sałat z sosem vinegre

- kompot owocowy

(mąka pszenna, kasza jęczmienna seler, śmietana12%) 618  kcal

- banan,

- herbatniki maślane (mąka pszenna, mleko, jajka)  208 kcal

Czwartek

25 04 2024

- pieczywo mieszane z masłem

- szynka drobiowa

- pomidor

-kakao z mlekiem

(mąka pszenna, żytnia, masło, mleko ) 334 kcal

- zupa gulaszowa z ziemniakami

- makaron penne z pomidorami i serem żółtym

- jabłko

- kompot owocowy

( seler, śmietana 12%, mąka pszenna, jajka, ser żółty) 628  kcal

- chleb pszenny z masłem

- pasztet drobiowy

- ogórek zielony

- herbata z cytryną (mąka pszenna, mąka żytnia, masło) 265 kcal

Piątek

26 04 2024

- płatki kukurydziane na mleku

- pieczywo mieszane z masłem

- pasta z jajek, szczypiorek

(mleko, masło, mąka pszenna, jajka,) 375 kcal

 

-zupa pomidorowa z ryżem,

- filet rybny smażony

- ziemniaki

- surówka z kapusty kiszonej, marchewki

- kompot owocowy

(śmietana 12%, seler, ryba Miruna, jajka, mąka) 641 kcal

 

- bułeczka z masłem

- powidło śliwkowe

- woda z cytryna i miętą

(mąka pszenna, masło) 180 kcal

 

 

 

 

*Do przygotowania posiłków używane są przyprawy; pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, kminek, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli.
*Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

*W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE nr 1166/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 pażdziernika 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. 

*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.