Jadłospis
JADŁOSPIS
|
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 19 05 2025 |
- chleb mieszany z masłem(pszenica, żyto, mleko) szwedzki stół - szynka drobiowa, ser wędzony, pomidor, sałata(mleko) - kawa zbożowa inka z mlekiem(jęczmień, żyto, mleko)
|
- zupa gulaszowa z ziemniakami(mleko, seler) - makaron świderki z serem(pszenica, mleko) - jabłko - kompot owocowy |
- pieczywo wieloziarniste z masłem(pszenica, żyto, mleko) - kiełbasa szynkowa - ogórek zielony - herbata z cytryną
|
Wtorek 20 05 2025 |
- zupa mleczna, płatki owsiane(mleko, owies) - chleb mieszany z masłem (pszenica, żyto, mleko) - serek almette(mleko) - roszpunka
|
- zupa jarzynowa krem z groszkiem ptysiowym (seler, mleko, pszenica) - jajko w sosie koperkowym(pszenica) - ziemniaki - mini marchewki na parze - kompot owocowy
|
- kasza kukurydziana na gęsto - polewa truskawkowa
|
Środa 21 05 2025 |
- pieczywo z masłem(pszenica, żyto, mleko) - schab pieczony - papryka -bawarka z mlekiem
|
- zupa neapolitańska z makaronem(pszenica, mleko, jajka) - rizotto z mięsem - sos pomidorowy (pszenica) - jabłko - kompot owocowy
|
- flips o smaku lodów truskawkowych (owies, mleko) - kisiel wiśniowy |
Czwartek 22 05 2025 |
- kakao z mlekiem(mleko) -pieczywo z masłem(pszenica, żyto, mleko) szwedzki stół - kabanosy, jajka, pomidor, szczypiorek
|
- zupa grysikowa na rosole - kotlet z kurczaka - ziemniaki - szpinak z pomidorami koktajlowymi, serem feta - kompot owocowy
|
- bułeczka maślana z masłem i kruszonką - mus jabłko truskawka , banan , burak
|
Piątek 23 05 2025 |
- płatki kukurydziane na mleku - pieczywo mieszane z masłem(pszenica, mleko) pasta z sera z rzodkiewką i szczypiorkiem(mleko) |
- zupa pomidorowa z kaszą ( seler, mleko, jęczmień) - filet z ryby z piekarnika - ziemniaki - surówka z kapusty kiszonej, jabłka, marchewki - kompot owocowy
|
- banan - batonik owocowy
|
*Do przygotowania posiłków używane są przy
prawy; pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, kminek, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli.
*Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
*W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE nr 1166/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 pażdziernika 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.