Jadłospis
JADŁOSPIS
|
|
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
|
Poniedziałek 27.10.2025 |
- chleb mieszany z masłem (pszenica, żyto, mleko) stół szwedzki - schab pieczony - ser salami - pomidorki koktajlowe - sałata - bawarka z mlekiem (mleko) |
- zupa soczewicowa z ziemniakami(seler) - pierogi z serem (pszenica, jajka, mleko) - śliwki - kompot owocowy |
- chleb słonecznikowy z masłem (pszenica, żyto) - pasztet drobiowy (mleko) - ogórek kiszony - herbata z cytryną |
|
Wtorek 28.10.2025 |
płatki kukurydziane(mleko) - chleb mieszany z masłem (pszenica, żyto, mleko) - pasta z jajek - papryka
|
- zupa jarzynowa z ziemniakami (seler, mleko) - gołąbki z mięsem, ryżem - sos pomidorowy(pszenica) - jabłko - kompot owocowy |
- bułeczka pszenna - nutella(mleko)- wyrób własny - mleko |
|
Środa 29.10.2025 |
- bawarka z mlekiem(mleko) -pieczywo z masłem (pszenica, żyto, mleko) - parówka z szynki - papryka
|
- barszcz biały z ziemniakami (seler, mleko, żyto) - gulasz z indyka w sosie śmietanowo- szpinakowym (pszenica, mleko) - kasza kus kus (pszenica) - roszponka z pomidorkami i serem feta(mleko) - kompot owocowy |
- koktajl truskawkowy(mleko) - bułeczka maślana z kruszonką (jajka, mleko, pszenica) |
|
Czwartek 30.10.2025
|
- kakao z mlekiem(mleko) -pieczywo z masłem (pszenica, żyto, mleko) szwedzki stół - kiełbasa żywiecka - ser mozzarella, (mleko) – pomidor - bazylia |
- rosół z makaronem (seler, pszenica, jajka) - mięso mielone - ziemniaki - buraczki na ciepło (pszenica) - kompot owocowy |
- serek waniliowy Danio (mleko) - banan ½ |
|
Piątek 31.10.2025 |
- płatki owsiane na mleku(owies) - pieczywo mieszane z masłem (pszenica, mleko) - pasta z sera warzywnego (rzodkiewka, szczypiorek)(mleko) |
- zupa pomidorowa z ryżem (seler, mleko) - sznycelki z ryby(ryba, jajka, pszenica) - ziemniaki - surówka z kiszonej kapusty - kompot owocowy
|
- wafelki kukurydziane o smaku pizzy - gruszka
|
*Do przygotowania posiłków używane są przyprawy; pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, kminek, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli.
*Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
*W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE nr 1166/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 pażdziernika 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.