Samorządowe Przedszkole nr 46 w Krakowie

Jadłospis

JADŁOSPIS

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

19 05 2025

- chleb mieszany z masłem(pszenica, żyto, mleko)

szwedzki stół

- szynka drobiowa, ser wędzony, pomidor, sałata(mleko)

- kawa zbożowa inka z mlekiem(jęczmień, żyto, mleko)

 

- zupa gulaszowa z ziemniakami(mleko, seler)

- makaron świderki z serem(pszenica, mleko)

- jabłko

- kompot owocowy

 

- pieczywo wieloziarniste z masłem(pszenica, żyto, mleko)

- kiełbasa szynkowa

- ogórek zielony

- herbata z cytryną

 

Wtorek

20 05 2025

- zupa mleczna, płatki owsiane(mleko, owies)

- chleb mieszany z masłem (pszenica, żyto, mleko)

- serek almette(mleko)

- roszpunka

 

- zupa jarzynowa krem z groszkiem ptysiowym (seler, mleko, pszenica)

- jajko w sosie koperkowym(pszenica)

- ziemniaki

 - mini marchewki na parze

- kompot owocowy

 

- kasza kukurydziana na gęsto

- polewa truskawkowa

 

Środa

21 05 2025

- pieczywo z masłem(pszenica, żyto, mleko)

- schab pieczony

- papryka

-bawarka z mlekiem

 

- zupa neapolitańska z makaronem(pszenica, mleko, jajka)

- rizotto z mięsem

- sos pomidorowy (pszenica)

- jabłko

- kompot owocowy

 

- flips  o smaku lodów truskawkowych (owies, mleko)

- kisiel wiśniowy

Czwartek

22 05 2025

 

- kakao z mlekiem(mleko)

-pieczywo z masłem(pszenica, żyto, mleko)

szwedzki stół

- kabanosy, jajka, pomidor, szczypiorek

 

- zupa grysikowa na rosole

- kotlet z kurczaka

- ziemniaki

- szpinak z pomidorami koktajlowymi, serem feta

- kompot owocowy

 

 

- bułeczka maślana z masłem i kruszonką

- mus jabłko truskawka , banan , burak

 

Piątek

23 05 2025

- płatki kukurydziane na mleku

- pieczywo mieszane z masłem(pszenica, mleko)

pasta z sera z rzodkiewką i szczypiorkiem(mleko)

- zupa pomidorowa z kaszą              ( seler, mleko, jęczmień)

- filet z ryby z piekarnika

- ziemniaki

- surówka z kapusty kiszonej, jabłka, marchewki

- kompot owocowy

 

 

- banan

- batonik owocowy

 

 *Do przygotowania posiłków używane są przy

prawy; pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, kminek, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli.

*Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.


*W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE nr 1166/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 pażdziernika 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. 

*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.