Samorządowe Przedszkole nr 46 w Krakowie

Jadłospis

 

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

20 05 2024

- chleb mieszany z masłem

- ser żółty

- pomidor

- kakao z mlekiem

(mąka pszenna, mąka żytnia, ser żółty, masło, mleko) 385 kcal

- zupa gulaszowa z ziemniakami

- ryż z polewa truskawkową

- krem z sera

 

- kompot owocowy

( ser twaróg, seler, śmietana 12%)     600    kcal

- chleb słonecznikowy z masłem

- szynka drobiowa

- ogórek zielony

- herbata z cytryną

( mąka razowa, pszenna, masło)      200 kcal

Wtorek

21 05 2024

- płatki owsiane na mleku

-pieczywo z masłem

- serek warzywny

- rzodkiewka, szczypiorek

(mleko, mąka pszenna , żytnia, masło, płatki owsiane)360 kcal

- rosół z makaronem

- mięso mielone

- ziemniaki

- młoda kapusta duszona

- kompot owocowy

( seler, masło,  mąka pszenna, jajka )561  kcal

- talerz owoców

- truskawka, banan, jabłko,

- krążki ryżowe

 180 kcal

Środa

22 05 2024

- bułeczka z masłem

- schab pieczony

- roszponka

-herbata z cytryną

(mąka pszenna,   masło)

260 kcal

- zupa grochowa z łazankami

- placki ziemniaczane ze śmietaną

- surówka z marchewki, jabłka

- kompot owocowy

(mąka pszenna, jajka, seler śmietana12%) 550 kcal

- koktajl malinowy

- bułeczka maślana z kruszonką

(jogurt naturalny, mąka, jajka, masło) 301 kcal

Czwartek

23 05 2024

- pieczywo mieszane z masłem

- szynka z Bobrownik

- ogórek zielony

- herbata z cytryną

(mąka pszenna, żytnia, masło) 260kcal

- zupa jarzynowa krem z groszkiem ptysiowym

- pulpety w sosie pomidorowym

- kasza jęczmienna

- sałata z jogurtem

- kompot owocowy

(seler, śmietana 12%, mąka pszenna, kasza jęczmienna, jogurt naturalny) 630 kcal

- budyń waniliowy na mleku

- truskawki

(mleko) 205 kcal

 

Piątek

24 05 2024

- płatki kukurydziane na mleku

- pieczywo mieszane z masłem

- pasta z jajek, szczypiorek

(mleko, masło, jajka, mąka)343 kcal

 

- barszcz biały z ziemniakami

- makaron ze szpinakiem i łososiem

- jabłko

- kompot owocowy

( seler, śmietana 12%, łosoś, jajka, mąka pszenna , mąka żytnia)565  kcal

- pizzerinki (wyrób własny)

- jabłko ½

- herbata z cytryną i miodem (mąka pszenna,  mleko, ser żółty) 249 kcal

 

 


*Do przygotowania posiłków używane są przyprawy; pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, kminek, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli.
*Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

*W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE nr 1166/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 pażdziernika 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. 

*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.