Jadłospis
JADŁOSPIS
|
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 08 09 2025 |
- chleb mieszany z masłem(pszenica, żyto, mleko) - schab pieczony - ogórek zielony - jajka - pomidor - bawarka z mlekiem (mleko)
|
- zupa koperkowa z makaronem(pszenica, mleko, jajka) - kiełbaska z pieca - ziemniaki - surówka z ogórka kiszonego, marchewki, jabłka - kompot owocowy |
- drożdżówka z serem(pszenica, jajka, mleko) - mus owocowy
|
Wtorek 09 09 2025 |
płatki ryżowe(mleko) - chleb mieszany z masłem (pszenica, żyto, mleko) - ser żółty(mleko) - papryka |
- zupa jarzynowa krem z groszkiem ptysiowym(seler, mleko, pszenica, jajka) - gulasz z indyka w sosie śmietanowo- szpinakowym(pszenica, mleko) - kasza kus-kus(pszenica) - surówka z marchewki, jabłka - kompot owocowy
|
- talerz owoców - banan, śliwki, gruszki, - czekolada gorzka ¼ |
Środa 10 09 2025 |
- pieczywo z masłem(pszenica, żyto, mleko) - parówka - papryka - keczup - kawa zbożowa inka z mlekiem(jęczmień, żyto, mleko) |
- barszcz czerwony z ziemniakami(seler, mleko) - pierogi z serem(pszenica, mleko, jajka) - borówki - kompot owocowy
|
- chleb wieloziarnisty z masłem(pszenica, mleko) - pasta ze słonecznika z pomidorami - ogórek zielony - herbata z cytryną |
Czwartek 11 09 2025 |
- kakao z mlekiem(mleko) -pieczywo z masłem(pszenica, żyto, mleko) szwedzki stół - szynka drobiowa, ser żółty wędzony,(mleko) pomidor, bazylia
|
- zupa brokułowa z zacierką(pszenica, jajka, seler, mleko) - udka z kurczaka(jajka, mleko, pszenica) - ziemniaki - surówka z czerwonej kapusty, marchewki, jabłka - kompot owocowy
|
- kaszka kukurydziana na mleku z sokiem malinowym(mleko) - banan |
Piątek 12 09 2025 |
- płatki kukurydziane na mleku - pieczywo mieszane z masłem(pszenica, mleko) pasta z makreli(ryba) rzodkiewka, szczypiorek |
- zupa soczewicowa z ziemniakami(seler, mleko) - ryż zapiekany z jabłkami - krem z sera(mleko)
- kompot owocowy
|
- chleb pszenny z masłem(pszenica, mleko) - jajko w sosie tzatziki (jajka, mleko) - ogórek zielony - herbata z cytryną |
*Do przygotowania posiłków używane są przyprawy; pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, kminek, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli.
*Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
*W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE nr 1166/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 pażdziernika 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.