Samorządowe Przedszkole nr 46 w Krakowie

Jadłospis

JADŁOSPIS

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

18 11 2024

- chleb mieszany z masłem(pszenica, żyto, mlek

szynka domowa

- pomidor

- kawa zbożowa inka z mlekiem(jęczmień, żyto, mleko)

 

- zupa krupnik(mleko, seler)

- udka z kurczaka

- ziemniaki

- surówka z kapusty pekińskiej, marchewka,  jabłko , śmietana(mleko)

- kompot owocowy

 

- ciasteczka owsiane z żurawiną(owies)

- banan

 

Wtorek

19 11 2024

- zupa mleczna, płatki owsiane(mleko, owies)

- chleb mieszany z masłem (pszenica, żyto, mleko)

- pasta z jajek(mleko, jajka)

- roszpunka

 

- lane ciasto na rosole(jajka, pszenica,  seler)

- pieczeń rzymska(jajka, pszenica)

- ziemniaki

- marchewka duszona(pszenica)

- kompot owocowy

- serek waniliowy(mleko)

- sos truskawkowy

- wafle zbożowo- ryżowe (pszenica)

Środa

20 11 2024

- pieczywo z masłem(pszenica, żyto, mleko)

- schab pieczony

- papryka

- kawa zbożowa inka z mlekiem(jęczmień, żyto, mleko)

 

- zupa neapolitańska z makaronem(seler, mleko, pszenica, jajka)

- gołąbki z mięsem, ryżem

- sos pomidorowy(pszenica)

- kompot owocowy

 

- kaszka kukurydziana na mleku(mleko)

-  mandarynka

Czwartek

21 11 2024

 

- kakao z mlekiem(mleko)

-pieczywo z masłem(pszenica, żyto, mleko)

szwedzki stół

- szynka drobiowa, ser żółty, ogórek, pomidor(mleko)

 

- zupa ogórkowa z ryżem(seler, mleko)

- schab w sosie własnym(pszenica)

- kasza burgul(pszenica)

- fasolka szparagowa z bułeczką(pszenica)

- kompot owocowy

 

- jogurt truskawkowo- bananowy(mleko)

- bułeczka maślana z kruszonką(mleko, pszenica, jajka)

Piątek

22 11 2024

- płatki kukurydziane na mleku

- pieczywo mieszane z masłem(pszenica, mleko)

pasta z sera z rzodkiewką i szczypiorkiem(mleko)

- zupa grysikowa(pszenica, jajka, seler, mleko)

- filet z ryby(ryba, jajka, pszenica)

- ziemniaki

- surówka z kiszonej kapusty

- kompot owocowy

 

 

- chleb pszenny z masłem(pszenica, mleko)

- dżem brzoskwiniowy

- kakao z mlekiem(mleko)

 *Do przygotowania posiłków używane są przyprawy; pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, kminek, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli.

*Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

*W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE nr 1166/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 pażdziernika 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. 

*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.