Samorządowe Przedszkole nr 46 w Krakowie

Jadłospis

JADŁOSPIS

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

08 09 2025

- chleb mieszany z masłem(pszenica, żyto, mleko)

- schab pieczony

- ogórek zielony

- jajka

- pomidor

- bawarka z mlekiem (mleko)

 

- zupa koperkowa z makaronem(pszenica, mleko, jajka)

- kiełbaska z pieca

- ziemniaki

- surówka z ogórka kiszonego, marchewki, jabłka

- kompot owocowy

 

- drożdżówka z serem(pszenica, jajka, mleko)

- mus owocowy

 

Wtorek

09 09 2025

 płatki ryżowe(mleko)

- chleb mieszany z masłem (pszenica, żyto, mleko)

- ser żółty(mleko)

- papryka

- zupa jarzynowa krem z groszkiem ptysiowym(seler, mleko, pszenica,  jajka)

- gulasz z indyka w sosie śmietanowo- szpinakowym(pszenica, mleko)

- kasza kus-kus(pszenica)

- surówka z marchewki, jabłka

- kompot owocowy

 

- talerz owoców

- banan, śliwki, gruszki,

- czekolada gorzka ¼

Środa

10 09 2025

- pieczywo z masłem(pszenica, żyto, mleko)

- parówka

- papryka

- keczup

- kawa zbożowa inka z mlekiem(jęczmień, żyto, mleko)

- barszcz czerwony z ziemniakami(seler, mleko)

- pierogi z serem(pszenica, mleko, jajka)

- borówki

- kompot owocowy

 

- chleb wieloziarnisty z masłem(pszenica, mleko)

- pasta ze słonecznika z pomidorami

- ogórek zielony

- herbata z cytryną

Czwartek

11 09 2025

 

- kakao z mlekiem(mleko)

-pieczywo z masłem(pszenica, żyto, mleko)

szwedzki stół

- szynka  drobiowa, ser żółty wędzony,(mleko) pomidor, bazylia

 

- zupa brokułowa z zacierką(pszenica, jajka, seler, mleko)

- udka  z kurczaka(jajka, mleko,  pszenica)

- ziemniaki

- surówka z czerwonej kapusty, marchewki, jabłka

- kompot owocowy

 

 

- kaszka kukurydziana na mleku z sokiem malinowym(mleko)

- banan

Piątek

12 09 2025

- płatki kukurydziane na mleku

- pieczywo mieszane z masłem(pszenica, mleko)

pasta z makreli(ryba)  rzodkiewka, szczypiorek

- zupa soczewicowa z ziemniakami(seler, mleko)

- ryż zapiekany  z jabłkami

- krem z sera(mleko)

 

- kompot owocowy

 

 

- chleb pszenny z masłem(pszenica, mleko)

- jajko w sosie tzatziki (jajka, mleko)

- ogórek zielony

- herbata z cytryną

 *Do przygotowania posiłków używane są przyprawy; pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, kminek, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli.

*Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.


*W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE nr 1166/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 pażdziernika 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. 

*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.